Acuarela este o tehnică în care folosim apa ca diluant pentru culori, apare în secolul X-XII în miniaturi, pe hârtie din fibre de in, bumbac sau hârtie.
Pentru execuția unei lucrări în această tehnică folosim următoarele materiale:
Paleta:
-emailată;
-faianță;
-sticlă.
Pensule:
- cu vârf rotund;
- din fire naturale, păr de: bursuc, veveriță, vidră, jder, etc.
Culori:
-de origine minerală, cu pigment foarte fin.
Aplicarea:
- uniformă, fără dâre.
Lianți:
- dextrină (clei pe bază de amidon);
- fiere de bou;
- zahăr candel;
- gumă arabică;
Tehnica:
* pe uscat:
- se execută un desen fin cu un creion tare (H, H1, etc.) a cărui urmă este mai greu de șters cu pensula, pentru a nu murdări suprafața hârtiei în timpul aplicării culorilor, sau vom executa desenul direct cu ajutorul pensulei folosind o concentrație mai mare de culoare și mai puțină apă pentru a putea păstra desenul vizibil și după aplicarea altor straturi de culoare.
- nu se folosește alb, pentru zonele albe ne vom folosi de albul hârtiei.
* pe ud:
- se umezește hârtia fie într-un vas de apă (nu există pericolul de rupere, hârtia își mărește elasticitatea la contactul cu apa), fie cu un burete, pensulă, vată, etc. îmbibate în apă.
- se aplica culorile în concentrație mai mare sau mai mică în funcție de efectul dorit.
Acuarelele se vor păstra între foi subțiri de hârtie albă curată pentru a-și păstra calitățile, se vor feri de lumină puternică și de întuneric (deoarece se va îngălbeni hârtia). Se poate interveni peste acuarele cu cretă, pastel sau ceară, sau ne putem folosi de acuarele pentru a începe o lucrare în ulei.